fredag, augusti 22, 2008

Avsaknad av respekt och ödmjukhet

Ni känner troligen till typen: den nyfrälsta(behöver nödvändigtvis inte blivit frälst av en religion) självutnämnda näsvisa besserwissern som har hittat den RÄTTA vägen. Om de sen handlar om väckelsekristendom, nätverksförsäljning, veganism, yoga eller whatever är oväsentligt. Saken är den att personen blivit så övertygad om att han/hon valt den rätta vägen att hon genast måste sprida kunskapen om den rätta vägen till alla sina vänner, bekanta, släktingar och uteliggare han/hon träffar på. Han/hon vet nämligen att de är idioter som famlar i mörkret men hon är den ledstjärna som ska leda dem ut ur mörkret.

Här börjar problemet, i sin iver att missionera sin nya "tro" så fördömer han/hon alla andra vägar än han/hennes väg. Människor som ger synpunkter utifrån sin egen tro eller sitt eget synsätt för höra kommentarer i stil "Men lilla vän förstår du inte(i nedvärdera ton som om pratar till ett barn) att du... kommer att hamna i helvetet... är en mördare som äter djur... aldrig behöver bli sjuk igen med det här vitaminpreparatet... whatever.

Att bli "nyfrälst" innebär att ens lyckocenter i hjärnan aktiveras och producerar mängder av adrenalin och och endorfiner. Den "nyfrälsta" är mao hög som ett hus, bokstavligen. Han/hon är i alla fall inte så hög att han/hon inte märker att hans/hennes missionsobjekt är något motvilligt inställda till den rätta vägen. Dom verkar tom anse att han/hon blivit stollig och gör narr av honom/henne och den rätta vägen bakom hans/hennes rygg.

Nu kommer missionsfasens andra del, klagovisan. Dom förstår inte bättre, dom respekterar inte hans/hennes tro och dom vill fortsätta leva i fördärvet. Förlåt dem ty de vet icke vad de gör. Men hur kan han/hon kräva respekt när han/hon själv saknar både respekt och ödmjukhet. Han/hon har INGEN förståelse för andra vägar än hans/hennes egen. Han/hon avfärdar andra människors tro och synsätt i samma ögonblick dom öppnar munnen. En tro och ett synsätt som har skapats av en livstid av erfarenheter och som enligt han/henne är ingenting värt.

Respekt är är något som är ömsesidigt och kräver en del ödmjukhet. Visa respekt och du får respekt. Behandla folk som idioter och dom kommer att behandla dig som en idiot och allt som du säger som idioti. Man kan inte köra ner sin tro i folk på halsen för dom kommer spy upp det över dig.

Så ifall just du har hittat den "rätta tron" så behandla folk med ödmjukhet och respekt så lyssnar dom på vad du säger och funderar över det. Om dom sen väljer att inte följa din väg så är det deras val och det gör dom inte till sämre människor för det. Det är deras väg och den rätta vägen för dom och du ska respektera det, om du vill ha respekt för din tro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar