onsdag, oktober 26, 2016

Vad man stoppar i sig


Såg en rätt intressant dokumentär om en kille från Australien som reste till Japan för att lära sig äta som dom gör i Japan. Varför gjorde han det? Tja med en vikt på 138 kg och en diet som inte var speciellt hälsosam så började det vara läge för en radikal förändring. Så två veckor i Japan och sen fortsätta dieten hemma i 3,5 månad. Slutresultatet var 114 kg och alla hälsovärden hade förbättrats.

Jag är tyvärr fullt medveten om vad som händer när man gör alltför radikala och omfattande ändringar i dieten, man tröttnar på ett par veckor  och kör sen in i samma gamla spår. Men lite inspirerad blev man ju nog. Det här var då min middag på jobbet idag. Ris, tonfisk i olja, surkål, saltgurka och körbärstomater. Lunchen bestod för övrigt av egenhändigt gjord makaronilåda. En klar förbättring och avvikelse från dom vanliga ugns- eller mikrolådorna.

En sak som vi gör med grönsaker i det här landet är att vi äter dom i huvudsak råa. Och sådär ärligt talat missar nog smaklökarna en del då man är i huvudsak upptagen med att bita sig genom grönsakerna för ifall nån missat det så råa grönsaker=tuggmotstånd.

Fördelarna med diverse inlagda eller kokta grönsaker är att tuggmotståndet minskas och i den inlagda varianten så tillför man smaker. Att småäta kan vara ett problem men det är lättare att kontrollera vad man äter än att låta bli att äta så då ordnar man på förhand mer lättätna grönsaker istället för att fixa en smörgås med mycket smör och ost, medwurst och några gurkskivor för syns skull.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar