lördag, maj 09, 2009

Bränn dom på bålet

Man kommer inte undan att det finns sexualbrottslingar i vår värld. Vad man bör göra som förebyggande åtgärder för att dessa avskyvärda människor inte ska skapas råder det delade meningar om, likaså vilken vård/straff dom ska få för att dels markera att det här är inte okej, man hamnar i fängelse och för att dom inte ska upprepa sina brott efter avtjänat straff. Jag skulle tro att psykologerna och andra människor inom kriminalvården psykologin är bäst kapabla att utveckla detta, dom jobbar ju med det varje dag.

Nu som då får man på Facebook inbjudan till diverse grupper med rubriker i stil med "Stoppa övergreppen på barn" , "Stoppa våldtäkterna" och "Högre straff för sexualbrott": Jag stöder allt de där och sådär rubrikmässigt låter som väldigt goda idéer. Tills man man börjar läsa hur debatten går i grupperna. Den kan kort beskrivas med ett uttryck på engelska: gone medieval. I den betydelsen att brutalt utöva våld utan begränsningar som påminner om hur man straffade brottslingar på medeltiden. Jag kan delvis förstå dom, speciellt som som råkat för den typen av brott eller känner någon som råkat ut för det. Det finns massor av negativa känslor som behöver utlopp.

Men här sitter alltså civiliserade människor och diskuterar återinförandet av dödsstraffet och nej vi pratar inte om elektriska stolen eller liknande metoder som används idag utan om offentliga avrättningar på torget i medeltida stil. Koka i tjära, bränna på bål eller slitas isär och gärna tortera sexualbrottslingarna en stund före speciellt ett visst organ. De finns dock en mjukare linje som kan tänka sig kastrering eller avlägsnade av könsorganet som straff. Vissa har dock insett att detta inte är möjligt så dom håller istället på pöbelns rätt, att "besöka" misstänkta eller dömda sexualbrottslingar. När man i en brittisk tidning började hänga ut alla Storbritanniens dömda sexualbrottslingar med namn bild och adress så slutade man efter en vecka eftersom en av dom begick självmord och en som hade oturen att likna en av dom på bild misshandlades en hårsmån från döden. Det är pöbelns rätt, inte rättsväsendets.

Vi lever i ett civiliserat samhälle där vi har ett rättsväsende och en kriminalvård som sköter om människor som inte kan leva i det civiliserade samhället och följa dess lagar. Skulle man tillåta pöbeln att agera polis, domare och bödel är de en anarki vi lever i och denna debatts tongångar får mig nästan lika illamående som de brott dom utkräver hämnd på, i pöbelns namn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar